a
a

5 valkuilen bij het maken van visuele presentaties

Tijdens onze trainingen worden we voortdurend geïnspireerd. Iedereen kan tekenen en iedereen kan door meters te blijven maken, blijven leren. Door vallen en opstaan leren wij visuele presentaties steeds gemakkelijker en professioneler op te bouwen.

Aan de hand van zelf ondervonden valkuilen geven wij 5 tips die helpen bij het maken van jouw visuele presentatie.

  1. Verdeel de ruimte goed.
  2. Eerst tekenen, dan kaderen
  3. Teken jouw letters
  4. Teken met aandacht
  5. Filter de informatie

Met deze vijf tips krijgt jouw presentatie meer impact:

Verdeel de ruimte goed

Zorg ervoor dat de ruimte goed verdeeld is door vooraf het ontwerp op een A4 tje te schetsen. Zo denk je alvast na over welke afbeeldingen met welke verhoudingen je op de flap wilt hebben. Teken je flap pas wanneer je goed weet wat erop moet en je een schets hebt gemaakt op A4.

Met behulp van Post-it’s maak je ruimte voordat je tekent. Zo weet je zeker dat je goed uitkomt. Tekeningen krijgen hierdoor de juiste verdeling en verhouding.

Eerst tekenen, dan kaderen

Zorg dat je eerst tekent en daarna pas kadert. Je komt dan altijd uit. Bovendien geeft het een leuk en professioneel effect als het kader wat verspringt door de tekening en het kader niet aan alle kanten dicht is.

Dit geldt ook voor tekst. Ken je het dat je al een rechthoek voor je titel hebt getekend en dat je er dan achter komt dat de laatste twee letters niet meer passen? Ook hier geldt, eerst schrijven, dan pas kaderen!

Teken de letters

Schrijf de letters niet op de flap, maar teken ze. De letter H is bijvoorbeeld een streep naar benden, een streepje opzij en een streep naar beneden. Door de letters te tekenen, dwing je met aandacht de letters te maken waardoor het geheel er netter uitziet.

Teken met aandacht

Je hoeft geen teken-gen te hebben om je tekeningen professioneel te laten ogen. Het verschil is snel gemaakt door met aandacht te werken. Neem 2 seconden langer de tijd om je tekeningen allemaal dicht te maken en je flap ziet er totaal anders uit.

Maak je rondjes dicht, laat de vormen goed aansluiten en teken de schaduw ook echt tegen de tekening aan.

Filteren is essentieel

Filteren is niet gemakkelijk, maar essentieel! Met een goed portie lef kun je een hoop overbodige informatie weg laten! ‘Less’ is vaak ‘more’. Door teveel informatie op een flap te zetten verlies je effect.

Te veel kleur, te veel poppetjes en te veel tekst maken een flap onrustig. Het doel: een leek moet de flap binnen 30 seconden goed kunnen interpreteren. Vergeet ook niet de tekst erbij te zetten, het is geen Pictionary.

Bonustip: Maak fouten!

Ikzelf maak dezelfde fout meestal vijf of zes keer om er zeker van te zijn dat ik er alles van leer! Deze blog heeft dan ook niet de intentie om jullie voor valkuilen te behoeden, ik jullie zou veel eerder willen adviseren om met veel plezier veelvuldig en bewust in de valkuil te stappen!

Wij wensen iedereen veel valkuilen en veel plezierige tekenmeters toe!

Benieuwd naar hoe jij de volgende stap maakt in professionele visuele presentaties? Bekijk ons trainingsaanbod.

Meer blogs lezen die interessant zijn voor trainers? Kijk dan naar de blogs hieronder:
Communicatie tools
Waarom tekenen bij presentaties? 
Hoe kun je processen uittekenen?
Miscommunicatie, een voorbeeld
Tekenen in het onderwijs
Feedback geven of ophopen
Poppetjes tekenen
Flap van het Disc model
Tekenmeters maken, hoe doe je dat?

Met Teken je boodschap leer je hoe je visueel kunt communiceren en zo de impact van je communicatie kunt vergroten 

Door middel van eenvoudige, sprekende tekeningen kun je op een krachtige manier jouw boodschap overbrengen. Zakelijk tekenen, ook wel visueel communiceren genoemd, is een methode die bij Teken je boodschap centraal staat. Onze trainingen en workshops helpen je om met slechts één afbeelding meer te zeggen dan met duizend woorden. Wil je eerst zelf ontdekken of deze methode iets voor jou is? Schrijf je dan in voor onze gratis mini-cursus zakelijk tekenen en leer de basis van zakelijk tekenen zonder kosten.